Do’s en don’ts voor een geslaagde onderhandeling

Steeds vaker onderhandelt de OR over de arbeidsvoorwaarden. Een interessante ontwikkeling voor OR-leden, maar ook een lastig pakket. Helemaal als je wil dat alle partijen tevreden de onderhandelingstafel verlaten. Dit vraagt om strategie en vaardigheid.

Margo Hendriks – Margo Hendriks training & coaching

Don’ts: wat moet je vooral niet doen tijdens deze onderhandelingen?

 • Hard tegen hard
  Direct starten met het bericht ‘wij vinden dit en willen niet anders’. Hard tegen hard onderhandelen levert vaak geen resultaten op waar alle partijen tevreden mee zijn.
 • Meteen de argumenten op tafel
  Direct het standpunt gaan beargumenteren levert vaak veel weerstand op bij de andere partij.
 • Beginnen met de laatste optie
  Direct de laatste optie op tafel leggen, ofwel je laatste strohalm om iets voor elkaar te krijgen. We noemen die ook wel het BAZO: beste alternatief zonder overeenkomst. Wat gaan jullie doen wanneer jullie er niet samen uit komen. Bijvoorbeeld: ‘we gaan de medewerkers informeren en we stappen naar de toezichthouder of naar de rechter.’ Speel je deze kaart te snel, dan kan dat slecht kan zijn voor jullie onderhandelingspositie.

Do’s: de kracht van een goede onderhandeling zit in een hele sterke voorbereiding:

 • Van standpunt naar belangen
  Ken jullie belangen als OR; Wat maakt dat jullie bijvoorbeeld twee vakantiedagen per jaar extra willen. Wat maakt dit punt zo belangrijk? Gebruik input van de achterban om tot goede onderhandelpunten te komen en vergeet daarbij niet op hun belangen door te vragen.
 • Bepaal jullie onderhandelruimte
  Lees de huidige arbeidsvoorwaarden, bepaal welke punten jullie zouden willen veranderen (doe dit zo veel mogelijk samen met de achterban). Bepaal jullie hoogst haalbare inzet, jullie wisselgeld (= je onderhandelruimte) en wat jullie niet willen, dus wat is de ondergrens?
 • Bepaal de kaders
  Welke wet- en regelgeving zijn van belang?
 • Ken jullie zwakke plekken als team in het onderhandelen
  Wie is waar goed in? Wat vinden de verschillende OR-leden spannend of lastig in de onderhandelingen? Oefen eventueel het onderhandelgesprek.
 • Schakel een adviseur in
  Zorg dat je je laat bijstaan door een adviseur. Dat kan inhoudelijk maar ook om mee te denken in de strategie van het onderhandelen.
 • Zowel inhoudelijke als procesmatig voorbereiden
  Vinden de gesprekken enkel plaats tussen de OR en de bestuurder of worden de medewerkers nog betrokken door middel van werkgroepen? En wat gaan deze werkgroepen doen en wat betekent dit voor jullie positie als OR? Bereid ook het proces van onderhandelen voor.

Je zult snel merken: een goede voorbereiding is het halve werk!

Margo Hendriks is partner van OR Live en geeft op 9 oktober drie workshops, waaronder ‘Effectief onderhandelen als OR: Tips en praktische handvaten.’ Bekijk hier het programma.